Sonce na tekaške steze, v parke in tudi na ceste vabi tudi rekreativce. Tudi tiste, ki se že pripravljajo na Rudarski maraton. Več kot 120 tekačev je že prijavljeno nanj. Tiste, ki se še odločajo, pa na tek po zasavskih cestah in rudniški progi vabi tudi častni pokrovitelj Rudarskega maratona 2018, predsednik Državnega sveta 2012 – 2017 Mitja Bervar.

Rudarski maraton poteka od Evro parka v Zagorju preko Slačnika, trboveljskih cest mimo Sušnika, cementarne in do vstopa v Sava rov ter po rudniških rovih do Hrastnika (Zasavska desetka) ter naprej čez hrib mimo Ane, pa mimo bajerjev, po gozdičku, nad Trbovljami preko Kip in po starih rudniških kolonijah skozi Žabjek do Ajnzerja, pa spet pet kilometrov po jami (Zasavski polmaraton).

Na prireditev je prijavljenih že 120 tekačev, večina iz Slovenije, nekaj prijav je tudi iz Hrvaške, dva tekača sta se prijavila iz Srbije in eden iz Italije.

Na Rudarski maraton vas vabi tudi predsednik Državnega sveta RS 2012 – 2017 Mitja Bervar, ki je že lani poleti prevzel častno pokroviteljstvo nad prireditvijo.