10ka

Rudarski tek, 10ka

Start teka bo v Hrastniku pri vhodu v rudnik.

Proga bo najprej potekala strmo v hrib po Ulici Josipa Brinarja. Tu čaka tekače zahteven in dolg vzpon.

Proti koncu naselja se cesta poravna. Potem pot ostro zavije na desno še v en klanec na industrijsko cesto čez rudniške površine. Pri bajerju (okrepčevalnica) bodo tekači zavili na makadamsko gozdno cesto.

Po blažjem klančku bodo tekli po urejeni makadamski cesti do Kip.

Pot tam zavije levo nad fitnes centrom na prostem (in NE desno po asfaltni cesti v dolino) in skozi hosto nad Dobrno. Tekačem se odpre pogled na Trbovlje.

Proga vodi mimo Drajer šohta do križišča med Žabjekom, Dobrno in Ribnikom. Tekači se bodo spustili po stari rudniški koloniji skozi Žabjo vas do vhoda v rudnik na Ajnzerju (okrepčevalnica).

Tam bodo tekači stekli v jamo, se spustili po vpadniku na Zvezno obzorje in tekli skoraj 5 km po ravnem delu rova. Vmes jih čaka skoraj pol kilometra dolga pot po starem jamskem rovu, ki je obzidan z opeko in je značilnega profila. Na križišču 7 tekače čaka okrepčevalnica z vodo. Zadnji del jamskega dela maratona predstavlja najtežji del teka po jami. Iz zveznega obzorja bodo morali tekači namreč do svetlobe preteči Barbara vpadnik in se na dolžini okrog 150 metrov vzpeti za okrog 40 višinskih metrov. Cilj teka bo na izhodu iz jame v Hrastniku.

Rudarski tek 10ka

izjave

Izjave udeležencev

img-2

S tem se oživlja tek in ohranja spomin na zaprte rudnike, rojeva se nova vrsta turizma. Super izkušnja, nova dogodivščina in odlična družba. Odlična organizacija, prijazni ljudje. Tek s čelado in z lučkami, pa na vsakem koraku Srečno.

– Nataša Žniderič

img-3

Zame je bil tek enkratno doživetje. Pa ne le tek, tudi organizacija,
predvsem tisto pred in po teku. Matk*rba, je bilo dobr! Prav tisto pristno zasavsko. Nekaj novega, nekaj, kar bi moral marsikdo doživeti, da bi videl, da je v Sloveniji mnogo zanimivih, dobrih in originalnih stvari.

– Stane Činkole

Rudarski tek

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih tekaških prireditvah: s čeladami in naglavnimi svetilkami.

Spremljajte nas