5ka

Rudarski tek, 5ka

Start teka bo na Ajnzerju v Trbovljah

Na štartni poziciji na Ajnzerju v Trbovljah rudar – spremljevalec še enkrat pregleda opremo udeleženk/cev, udeleženke/ci prejmejo zadnja navodila ter krenejo na pot.

Za ogrevanje je pot speljana po ravnini 250 metrov po talnem rovu. Na koncu talnega rova pridejo v oblom pred Bedia vpadnikom in se spustijo po Bedia vpadniku dolžine 250 metrov (40 metrov višinske razlike).

Nato pot vodi po starem jamskem rovu, ki je obzidan z opeko in je značilnega profila v dolžini 450 metrov. Nadaljujejo do križišča 9. Na križišču 7 jih čaka okrepčevalnica z vodo. Nato nadaljujejo pot v dolžini 500 metrov. Na razpotju rovov se pot nadaljuje proti jašku 1, potem pa vodi naprej po zveznem obzorju proti hrastniškem delu Rudnika Trbovlje-Hrastnik mimo križišča Javor vpadnika. Zadnji del poti teče po Barbara vpadniku, ki se strmo vzpenja in je dolžine 150 metrov (višinska razlika 40 metrov). Cilj teka in pohoda Punce v jami je ob prihodu iz Barbara vpadnika na svetlo v Hrastniku.

Rudarski tek 5ka

izjave

Izjave udeležencev

Krasno, čudovito, navdušena sem. Prvič sem bila v jami na ta način in bilo je super, prekrasno. Še bom prišla, ne vem, če naslednje leto, ampak bom še prišla. Tudi sicer tečem, največ, kar sem pretekla, je bilo 62 kilometrov.

– Irena Gruntar

Tekla sem rudarsko dvajsetko, bilo je naporno, drugače pa ‘fajn’ izkušnja. Letos sem bila drugič.

– Tjaša Sotlar

Rudarski tek

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih tekaških prireditvah: s čeladami in naglavnimi svetilkami.

Spremljajte nas