Priprave na Rudarskem maratonu so v polnem teku. Nanj se pripravljajo tekači, pa tudi organizatorji. Proga ne bo čisto enaka kot lani. Tekači, ki bodo tekli na Zasavskem polmaratonu, bodo v drugem krogu tekli po malo spremenjeni progi. Na Rudarski maraton vabi tudi hrastniški župan Miran Jerič.

V drugem krogu bodo tekači tekli od hrastniškega rudnika v klanec do bajerjev na Ojstrem, potem pa po gozdu po novi, urejeni makadamski poti nad motokros progo in čez Kipe in po stari rudniški koloniji skozi Žabjek do Ajnzerja, pa spet pet kilometrov po jami do cilja v Hrastniku.

Na prireditev je vsak dan prijavljenih več tekačev. Med njimi je tudi precej tekačev iz Zasavja. Doslej se je za tek po in pod Zasavjem prijavilo 10 tekačev iz občine Hrastnik, 17 iz občine Trbovlje in 14 iz občine Zagorje.

Na Rudarski maraton vas vabi tudi župan občine Hrastnik Miran Jerič, ki na maratonu ne bo tekel. Na zadnjem Jamatlonu si je namreč poškodoval koleno, sedaj pa je v fazi rehabilitacije. Večkrat udeleženec jamatlonov, ki je velik podpornih obeh prireditev, bo na maratonu med najbolj vnetimi navijači. Takole je vse tekače povabil na prireditev.